Friday, October 14, 2005

TUINVERHALEN (REAL) video via de IKON

ikonrtv.nl/donderdagdocumentaire/documentaire.asp?oId=1735
Filmmaker Boris Gerrets ging voor de documentaire Tuinverhalen op zoek naar mensen in de grote stad die diep van binnen ‘buitenlui’ zijn gebleven. Hij maakte zijn film in twee steden die een eigen, veelbewogen verleden hebben met de natuur: het Russische St. Petersburg, de bakermat van de communistische revolutie, en Detroit in de Verenigde Staten, de stad van de massa auto-industrie.
Op het dak van een woonkazerne in een grijze flatwijk van St. Petersburg telen de bewoners hun eigen groenten. Rusland was tot voor kort een landbouwnatie en veel stadsmensen zijn zelf op het platteland opgegroeid. Nu het land economisch aan de grond zit, zijn ze voor hun voedselvoorziening grotendeels aangewezen op de oogst van hun stedelijke moestuintjes.
In het hart van de Amerikaanse industriestad Detroit bloeien paprika’s en tomaten. De veelal zwarte arbeiders die hier zijn achtergebleven toen de autofabrieken dicht gingen, hebben op de verlaten terreinen moestuinen aangelegd. Met de ervaring die ze als kind op het platteland hebben opgedaan, verbouwen ze hier hun eigen voedsel en bieden ze in meerdere opzichten nieuwe perspectieven aan deze verloederde buurt.
St. Petersburg en Detroit staan op hun eigen manier model voor alle grote steden. De werkloosheid is hoog en zonder inkomen heeft de stad een mens weinig te bieden. Juist dan komt bij velen een oer-verlangen boven om een stukje aarde te bewerken en vruchtbaar te maken. Tuinieren is dan ook meer dan een hobby, het is een gemoedstoestand, blijkt uit Gerrets documentaire. In Tuinverhalen staan mensen centraal die met beide voeten op èn in de aarde willen staan. Hun stukje natuur, al is het nog zo klein, herinnert hen aan de simpele maar wezenlijke waarden van het leven die in de stad verloren dreigen te gaan.

Boris Gerrets (1948), voormalig danser en beeldend kunstenaar, maakt met Tuinverhalen zijn debuut als documentairemaker.

TUINVERHALEN
Scenario en regie: Boris Gerrets; camera: Stef Tijdink; geluid Rik Meier; montage Boris Gerrets; producent Pieter van Huystee Film & TV; eindredactie IKON: Wessel van der Hammen

Deze film kwam tot stand met financiële steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, CoBO Fonds

------------------------------------------------
.rm zal binnenkort in het archief verschijnen.
------------------------------------------------

mijn reaktie:
.. dit raakt me erg diep .... aangezien ik al jaaaaaaaaaaaaaren (13 ja, meer zelfs eigenlijk) full time bezig ben argumenten aan en uit te dragen (http://poetpiet.tripod.com) om mensen met het inzicht te wapenen dat we niet te gauw mogen denken al groen genoeg te doen en/of gedaan te hebben en/of krijgen.
Het vormen van vestingen, forten burchten en al dat soort tegen machos beschermend zowel als ook macho makende troep heeft dermate averechts effect gehad op allles wat voorheen (ja helaas het is grotendeels heen) en er omheen matig en toch magisch, mooi en toch vol wild, vrij en toch intiem was, dat we niet verbaasd hoeven/kunnen zijn als we leren horen zien en begrijpen hoe de voorouders van in steden geborenen (die niet beter weten, van begin af aan ((dus)) voor altijd verpest als ze de s niet uit het woord worstelaar weten te peuteren) daar niet vrijwillig terecht kwamen (niet alleen verplaatsing in tijd maar ook vertijdelijking van plaats heeft scheuren in saamhorigheid van generaties tot gevolg om over kansen voor enge virusen 'kree eren' zoals men in de sport zo mooi snoeverig pleegt te zeggen, maar niet te spreken).
Ik zou zelf ook wel van dit computer scherm af willen en het inruilen voor de omstandigheden die ik uit bladeren, buisgebruik, scherven, flarden, fragmenten en intuitie vermoed en idealizeer maar .. .. doe dit soort hart in je hoofd halen (variant op het gebruikelijke 'ergens een hard hoofd in hebben') al dermate lang en fanatiek dat het een specialisme en ja, het soort beroepsidiotie dat elk idioot beroep oproept en met zich mee smokkelt, geworden is, wat me er helaas van weerhoudt mijn eigen goede raad op te volgen en zo te zien of mensen me dan, zoals nu, ook volgen, namelijk massaal achter het scherm te kruipen en zodoende mensen niet de tuin in maar de server jungle binnen te (ver)leiden (met lucht die zo ongezond makend en vergelijkbaar met vliegtuig- of metro variant verduiveld is, dat het woord contraproductief enorm opgevoerd moet worden om het alsmaar uitbreidend aansprakelijkheidsgebied te kunnen bestrijken en bij te houden).
Mijn steeds dichter met dergelijk slecht nieuws overwoekerd rakende mentale velden en steeds hechter geknoopte (wegens datzelfde slechte nieuws naar almaar verder verwijderd verschiet vervliegende) gebedstapijtjes doordringen mij van fundamentele herbezinningnoodzaak (via kleurige teksten zoals bijvoorbeeld hier: http://intellectjuweel.blogspot.com) in de omgekeerd evenredige mate waarin ik daar tijd voor maak.

-------------------
Naam: Erik van Dieren
Email: eevandieren@wanadoo.nl
Na de documentaire te hebben gezien besef ik welk geweldig gegeven dit onderwerp was. Er zaten mooie, tedere en belangwekkende uitspraken in en het was goed te merken welke analogieen beide steden hebben voor hun bewoners hoe anders hun velrleden ook is geweest. Kleine dissonant was het zoeken naar de "communistische band" bij de zilverharige amerikaan op het eind. Het deed mij enigzins overdreven aan. Verder hulde

------------------------------
Right.
Naam: Seb. L.
Email: de.ontologen@gmail.com
Toch een troostende gedachte, dat een documentaire over het verval van beschavingen iemand in midden Limburg aanzet tot een lezingenserie over tuinieren. De onze is voorlopig veilig, I'd say.

-----------------------------
gewedige documentaire
Naam: Guus Droesen
Email: guus.droesen@planet.nl
Een positieve documentaire die inzicht geeft over de betrokkenheid van mensen over de 'hele wereld' bij het tuinieren, zelfs meer dan betrokkenheid.
Voor mij was het een inspiratibron voor lezingen over tuinieren die ik in onze regio (midden Limburg) geef. Dank aan de makers van deze documentaire.
Guus Droesen.



OOK ZEKER INTERESSANT:

http://www.ikonrtv.nl/donderdagdocumentaire/documentaire.asp?oId=2304
DEACON OF DEATH -- De wreedheden die Sok Chea als kind meemaakte tijdens het bewind van Pol Pot in Cambodja achtervolgen haar tot op de dag van vandaag. Ze is dan ook geschokt als ze Karoby, de man die ze verantwoordelijk acht voor martelpraktijken en de dood van een groot deel van haar familie, weer tegenkomt.


[PDF] [Jaap Meijer: De zoon van een gazzen het leven van Jacob Isra ...
De moord op Jacob Israël de Haan (1881-1924). Mohammed De Zeeuw. In het artikel "Islam
en Nederlandse letterkunde" in Acta Academica (1) schreef ik vorig ...
www.actaacademica.nl/pdf/De_moord_op_Jacob_Israel_de_Haan.pdf -

via http://www.intercultureel.nl/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home