Monday, April 20, 2020

Steeds meer proeven met steenmeel op de Veluwe



OTTERLO - Op steeds meer plekken op de Veluwe worden proeven gedaan met steenmeel. Dit fijngemalen gesteente wordt gebruikt om de verschraalde Veluwse bodem te voorzien van belangrijke voedingsstoffen. Dat moet leiden tot verjonging van oude loofbossen, want die zijn er nu vaak slecht aan toe. Deskundigen van de Wageningen Universiteit onderzoeken of die verjonging teniet gedaan wordt door grote grazers zoals reeen en herten.

mijn dank is groot, ... maakt de ronduit foute rapportage over granuliet weer goed, ...goed stukje ook (behalve de laatste zin):
https://gld.nl/8XKg
Door een te grote uitstoot van stikstof is de bodem op de Veluwe de laatste decennia in rap tempo verzuurd. Mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen verdwijnen hierdoor uit de bodem. Door fijngemalen gesteente uit te strooien, komen die stoffen geleidelijk weer terug in de bodem.

Herten en reeën dol op jonge boompjes
Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen vragen zich af wat het gebruik van steenmeel betekent voor het gedrag van wild. Op de plekken waar de bodem is verrijkt met steenmeel, zullen als het goed is meer jonge bomen groeien.

Juist die boompjes en struiken vormen een lekkernij voor veel grote grazers. Als het wild in grote aantallen naar de plekken trekt waar steenmeel is uitgestrooid, wordt de verjonging van het bos mogelijk weer ongedaan gemaakt.

In bossen op De Hoge Veluwe zijn daarom nu een aantal vakken afgerasterd en vervolgens verrijkt met steenmeel. Hier kan het wild niet bij. Ook op andere plekken is steenmeel gestrooid, maar deze plekken blijven wel toegankelijk voor het wild. Zo kunnen de onderzoekers zien wat de aanwezigheid van grote grazers doet met de verjonging van het bos.
Het duurt nog zeker drie jaar voordat de eerste resultaten worden verwacht.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home